Kreftomsorg

Takket være bedre behandlingsmetoder overlever stadig flere kvinner kreft. Men sykdommen og livet som overlevende er vanskelig, og da er det unødvendig at tørrhet i skjeden blir en bekymring.

Behandling av brystkreft innebærer ofte et kirurgisk inngrep der deler av eller hele brystet fjernes. I tillegg kommer strålebehandling, kjemoterapi og antihormonbehandling.

Kjemoterapi virker ved å drepe kreftcellene eller forhindre at de vokser. Kjemoterapi kan også virke ved å hemme dannelse av det kvinnelige kjønnshormonet i eggstokkene. Mange kvinner opplever uregelmessige blødninger, hetetokter, humørsvingninger og tørrhet i skjeden. Noen typer kjemoterapi kan også forårsake irritasjon i skjeden. Strålebehandling virker også ved å drepe kreftceller. For noen kvinner kan strålebehandling føre til redusert produksjon av hormoner, med tørrhet i skjeden som resultat. Kvinner med hormonsensitiv brystkreft behandles med antihormoner, også kjent som aromatasehemmere eller tamoxifen. I slike tilfeller anbefales det vanligvis å unngå hormontilskudd, fordi det kan gi økt risiko for tilbakefall. For kvinner i en slik situasjon er østrogennivået svært lavt, og de vil være spesielt sårbare for tørrhet i skjeden.

Behandling av kreft i underlivet kan inkludere kirurgiske inngrep, kjemoterapi og strålebehandling. Kirurgiske inngrep i underlivet kan føre til ømhet og tørrhet i slimhinnene i skjeden. Hvis eggstokkene fjernes, forsvinner også kvinnens egen evne til å produsere østrogen. Både kjemoterapi og strålebehandling av underlivet kan hemme produksjonen av kvinnelige kjønnshormoner.

Ved kreftbehandling anbefales det vanligvis å unngå medisiner som inneholder hormoner eller stoffer som påvirker hormonene. Ettersom REPADINA® plus verken inneholder hormoner eller parabener, anbefales det som et alternativ til hormoner for å behandle tørrhet i skjeden.

Kort fortalt:
  • Det er flere årsaker til at kvinner med bryst- og underlivskreft ofte unngår hormonbehandling mot tørrhet i skjeden.
  • REPADINA® plus inneholder verken hormoner eller parabener.
  • REPADINA® plus anbefales som et alternativ til hormoner for å behandle tørrhet i skjeden.
Vaginal tørrhet kan påvirke sexlivet og livskvaliteten negativt. REPADINA® plus inneholder hyaluronsyre og er et hurtigvirkende produkt mot vaginal tørrhet.