Hva er vaginal tørrhet?

Vaginal atrofi er den medisinske betegnelsen på at skjedeveggene (mucosa) blir tynnere og tørrere. Dette er en tilstand som vil føles som vaginal tørrhet.

Hvorfor tørrhet?
Den viktigste årsaken til vaginal tørrhet er nedsatt eller manglende østrogen (hormon) nivå eller en ubalanse i hormonene. Lave nivåer av østrogen fører til at de normale cellene i skjedeslimhinnen blir erstattet av nye celler som danner en tynnere slimhinne. Dette fører til en redusert fuktighet i skjeden. Endene på nervefibrene kommer nærmere skjeden, og blir mer følsom for gnidningsberøring som for eksempel under samleie. De vanligste bakteriene som lever under normale forhold forsvinner, fordi skjeden blir mindre sur og dermed mer utsatt for infeksjoner.

Hvem ble rammet av vaginal tørrhet?
Det antas at 9 av 10 kvinner vil oppleve vaginal tørrhet i løpet av livet. For noen kvinner er det forbigående, for andre blir det et varig problem. Det finnes ulike situasjoner i livet der du er spesielt sårbar. Av forbigående karakter, kan skyldes for eksempel trange bukser, stress eller hard trening. Av mer varig karakter, kan det være under og etter overgangsalderen, under og etter kreftbehandling under svangerskapet og etter fødsel, bivirkninger av medisiner og ved sykdommer som for eksempel Sjögrens syndrom.

Hvordan behandles vaginal tørrhet?
Selvsagt er vaginal tørrhet et stort problem som mange kvinner lever med. Vanligvis anbefales hormonbehandling som erstatning til kvinnens manglende hormonproduksjon. Denne type behandling er forbundet med spesifikke problemer. Repadina pluss er et attraktivt valg som alternativ til hormonbehandling fordi den fremmer fuktighet i skjeden gjennom gjenoppbyggingen av slimhinnene. Repadina pluss har også en positiv effekt på vaginal pH og dermed øker evnen til å motstå infeksjoner. Foruten å være hormonfri inneholder Repadina pluss hverken parabener (konserveringsmidler) eller parfyme.

Kort fortalt:
  • Tørrhet i skjeden skyldes ofte nedsatt eller manglende østrogennivå.
  • 9 ut av 10 kvinner opplever tørrhet i skjeden i løpet av livet.
  • Tørrhet i skjeden behandles typisk med hormoner eller et produkt som Repadina plus, som alternativ til hormon-behandling.
Repadina er til deg som på en naturlig måte ønsker å påvirke trivselen og sexlivet i en positiv retning