Hva er vaginal tørrhet?

Vaginal atrofi er en medisinsk betegnelse som vil si at veggen (slimhinnen) i skjeden blir tynnere. Dette er en tilstand som oppleves som tørrhet i skjeden.

Hvorfor tørrhet?
Hovedårsaken til tørrhet i skjeden er nedsatt eller manglende østrogennivå (kjønnshormon) eller hormonell ubalanse. Lavt østrogennivå fører til at de normale cellene i slimhinnene i skjeden erstattes av nye celler, som danner en mye tynnere slimhinne. Dette fører til redusert fuktighet i skjeden. Nerveendene kommer nærmere skjeden og blir derfor mer følsomme for friksjonsberøring, for eksempel under samleie.

Hvem rammes av vaginal tørrhet?
Det antas at så mange som 9 av 10 kvinner kan oppleve tørrhet i skjeden en eller annen gang i livet. For noen kvinner er det midlertidig, for andre er det et mer vedvarende problem. Ulike situasjoner kan gjøre deg mer utsatt. Tørrhet på grunn av tettsittende bukser, stress eller hard fysisk trening er av midlertidig karakter. Tørrhet under og etter overgangsalderen, under og etter kreftbehandling, under graviditet og etter fødsel, som en bivirkning av medisiner, samt grunnet sykdommer som for eksempel Sjøgrens syndrom, er av mer varig karakter.

Hvordan behandles vaginal tørrhet?
Tørrhet i skjeden er et stort problem som mange kvinner lever med. Vanligvis anbefales hormonbehandling som erstatning for manglende hormonproduksjon hos kvinner. Denne typen behandling kan imidlertid i noen tilfeller medføre problemer. REPADINA® plus er et attraktivt alternativ til hormonbehandling, fordi det øker fuktigheten i skjeden gjennom å gjenopprette slimhinnene. REPADINA® plus inneholder verken hormoner, parabener (konserveringsmiddel) eller parfyme.

Kort fortalt:
  • Tørrhet i skjeden skyldes ofte redusert eller manglende østrogennivå.
  • Mange kvinner opplever tørrhet i skjeden en eller annen gang i livet.
  • Tørrhet i skjeden behandles vanligvis med hormoner. REPADINA® plus kan være et alternativ til hormonbehandling.
Vaginal tørrhet kan påvirke sexlivet og livskvaliteten negativt. REPADINA® plus inneholder hyaluronsyre og er et hurtigvirkende produkt mot vaginal tørrhet.